ACT GROEPSTRAINING

ACT staat voor Acceptance & Commitment Therapy. De filosofie van ACT is dat het vechten tegen onvermijdelijke omstandigheden uiteindelijk ten koste gaat van een vitaal en gelukkig leven.

Door ACT leer je om te stoppen met het zinloze gevecht tegen vervelende gedachten, emoties en pijn. Zo ontstaat ruimte om je aandacht te richten op de dingen die je belangrijk vindt in je leven. ACT is gebaseerd op 6 pijlers. Gezamenlijk zorgen de oefeningen en metaforen uit deze zes pijlers voor meer psychologische flexibiliteit. ACT geeft ruimte voor een lichte, speelse levenshouding waarvan omgaan met angst en pijn een onderdeel zijn.

Acceptatie
Het actief uitnodigen van vervelende gedachten, gevoelens en omstandigheden

Defusie
Loskomen van je gedachten, zodat deze je minder snel zullen raken

Zelf als Context
Een andere, meer flexibele relatie met jezelf creëren

Mindfulness
In contact komen met het hier en nu

Waarden
Ontdekken wat je werkelijk belangrijk vindt in het leven

Toegewijde Actie
Dingen gaan ondernemen op basis van je waarden

De groepstraining

Wanneer je een groepstraining volgt kun je verwachten dat we stilstaan bij 3 grote thema’s: het hoofd, het lijf en het hart.

Hoofd
Je onderzoekt wat het hoofd allemaal doet, zoals het vermijden en controleren van moeilijke gedachten en gevoelens.
Je leert hoe dit precies werkt en of dit wel handig is voor je. Daarnaast onderzoek je of er misschien alternatieven zijn.
Je leert zo om wat meer afstand te nemen van je gedachten. Zodat het besef ontstaat dat jij die gedachten helemaal niet bent. Dat je met die gedachten ook niet discussie hoeft te gaan. Je gaat het denken dus niet veranderen, maar je houding ten opzichte van het denken.

Lijf
Vervolgens ga je de aandacht richten op het lichaam en juist bewust contact maken met hetgeen je liever niet wil voelen en ervaren. Je maakt kennis met allerlei verschillende oefeningen, opdrachten en metaforen om je hierbij te helpen.

Hart
Als laatste komen we bij het hart. Dit gaat over hoe je met jezelf omgaat en hoe je meer compassie voor jezelf kunt hebben. Wat je diep van binnen eigenlijk zou willen doen met je leven en wat er diep in je hart verborgen ligt aan doelen en dromen. Vervolgens kijk je hoe je die dingen in de praktijk handen en voeten kunt geven.

Praktisch:
Duur: 6 bijeenkomsten van 2 uur
Data: 7, 14, 21 en 28 juni, 5 en 12 juli.
Kosten: 285,-
Inclusief: Gebruik van de ACT-Guide app, cursusmateriaal en een intake gesprek.
Trainer: Anne

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close