Een andere kijk op balans tussen werk en privé

Doorbreek je regels

Wanneer ik met vrienden lekker aan de cappuccino zit komt er vaak één thema vrij snel bovendrijven. Enerzijds omdat dit het grootste struikelblok binnen mijn klantenkring is en je daarom zou kunnen verwachten dat ik een paar gouden antwoorden heb. Anderzijds omdat het er gewoon echt even uit moet.

“Ik ervaar totaal geen balans tussen werk en privé,” wordt er gezucht.

“Ik ben de regie volledig kwijt en ren achter de feiten aan. In de ochtend is het al stress wanneer (jongste kind) zit te treuzelen en (oudste kind) zijn linkerschoen weer niet kan vinden terwijl we alwéér te laat op school zijn.” Weer een zucht. “Dan kom ik op mijn werk aan en begin ik aan mijn mails, telefoontjes, meetings, vlug lunchen en het gezellig niet over werk mogen hebben, nog even een vette sprint naar 17.00 uur en dan de kinderen ophalen. Wat eten we, roepen ze?” Zucht.

“Wanneer de schatjes in bed liggen om 20.00 uur plof ik op de bank, oh ja, partner lief is er ook. Ik wil naar bed, maar ik kan me alleen maar druk maken over een e-mail van mijn collega aan de directie waarin mijn project bekritiseerd wordt. Lig ik vervolgens tot 03.00 uur wakker van het malen en piekeren en over 3,5 uur gaat de wekker weer.” Nog een hele diepe zucht.

Tja, breng hier eens even met 3 gouden adviezen balans in aan. Ik ben een coach geen staatsloterij. Ik bestel nog twee cappuccino’s, dadeltaartje erbij?

Het is niet dat er niets geprobeerd wordt. We proberen het probleem aan te gaan en zoeken naar een balans tussen werk en privé, maar krijgen het niet opgelost met een dagelijkse ademoefening, meditatieapp of yogales op zaterdag ochtend. Ten eerste vergeet je die oefeningen meestal en die yogales valt te vaak samen met een feestje, voetbalwedstrijd of balletuitvoering.

Je bent dus niet de enige die richting een opbranding gaat. Het is trouwens tegenwoordig zelfs gangbaar om te praten over je eerste, tweede en zelfs derde burn-out. Het is maar dat je het weet.

Andere kijk
Hier, vandaag cadeau bij het dadeltaartje, een nieuwe kijk op je probleem. Laten we beginnen met het stoppen met zeggen dat er werktijd en privétijd is. Tijd is tijd, of je er nu geld mee verdient of niet. We hanteren alleen verschillende regels wanneer het werktijd is of privétijd. Zodat we meer controle denken te hebben over ons leven.  En hoe meer opgebrand je al bent, hoe meer controle je zoekt in regels.

Voorbeeld regels werktijd:
Altijd streven naar continue verbetering
Altijd gaan voor de 120%
Altijd in control zijn
Altijd een proactieve en assertieve houding
Je mag nooit je kaas van het brood laten eten

Voorbeeld regels p
rivétijd:
De kinderen moeten altijd tip top verzorgd zijn, jijzelf ook
Je moet sporten, gezond eten en attent zijn naar vrienden
Het huis moet schoon zijn, tuin ook, auto eigenlijk ook
De handdoeken moeten met de mooie kant naar voren in de kast liggen
Je moet ook nog de kinderen alle aandacht geven

Balans
Nou deze twee zijn prima in balans zoals je ziet, beiden loodzwaar.
Met een meditatieappje of yogales ga je dit dus niet oplossen. Die regels zijn wel heel erg interessant. Die heb je je aangemeten omdat dat ooit functioneel leek. Prima, maar die functionaliteit is nu vaak ver te zoeken. Het afwijken van de regels komt helaas niet in je op of geeft onrust, angst en onzekerheid.

Twee intenties
Daar zit je goud, in het bekijken van je regels. Om je bewust te worden van wat je allemaal moet van jezelf en in hoeverre je eigenlijk vrij bent in je doen en laten. We handelen vanuit twee intenties, stress en herstel. Ofwel angst en waarden. Regels zijn veelal gebaseerd op angst, want anders… Dat brandt op. Je herstelt niet en je waarden ben je al lang uit het oog verloren.

Herkenbaar?
ACT (Acceptance en Commitment Therapie) is een heldere coaching methode waarbij je dit op een levendige, inspirerende, humoristische, manier kunt onderzoeken en aanpakken zodat je je leven weer vanuit je waarden kunt inrichten, zoals je dat eigenlijk van plan was. Je leert je regels herkennen zodat je ze lekker in de wind kunt slaan.

Kom een cappuccino drinken op de praktijk tijdens een vrijblijvend gesprek

Meer over ACT

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close