“Ik ren dus ik ben”

Multitasken binnen het onderwijs

Wanneer je de school binnenloopt in de ochtend denk je misschien al na over het gesprek met een boze ouder die middag, je lesplan of hoe je het beste om kunt gaan met een bepaalde leerling. Je komt binnen, start vlug de pc op en kijkt nog snel dat verslag na. Terwijl je je mail nog checkt is de printer hard aan het werk, je hebt 14 ongelezen bericht en vliegt erdoorheen. Oh ja, die toetsen, die kijk ik straks vlug na in de pauze. Ervaar je al stress?

We doen vaak verschillende taken tegelijk. We denken zo dat we de aandacht kunnimg_20161227_150813_resized_20161227_030903373en
verdelen over verschillende handelingen, dan zijn we veel vlugger en kunnen we harder rennen. En dat geeft in principe best een goed gevoel, “ik ren dus ik ben”. Maar is dat wel zo, zijn we vlugger?

Daar lijkt het niet op, wanneer we verschillende dingen tegelijk doen. Bijvoorbeeld je email checken terwijl je een gesprek voert en je boterham eet, zorgt ervoor dat ze afzonderlijk van elkaar niet de aandacht krijgen die ze nodig hebben. Heb je geproefd wat je eet? Heb je die mail van die ongeruste ouder echt goed gelezen? Heb je echt kunnen luisteren naar je gesprekspartner en hoe denkt die ander daarover? Waarschijnlijk niet en als je me daar gelijk in geeft, wat was dan de waarde van het multitasken? En hoe is het met je stresslevel?

Kijk maar eens wat je allemaal tegelijk doet en wat multitasken je nu echt brengt. Vorig jaar kwam ik een interessant onderzoek tegen. Niet onder onderwijzers, maar onder meer dan 250 studenten aan de Universiteit in Stanford. Ze vroegen hoe de studenten omgaan met verschillende media. Hieruit bleek dat degenen die veel aan het multitasken waren minder goed in staat waren om belangrijke informatie te onderscheiden van onbelangrijke informatie. Ze werden bovendien makkelijker afgeleid door irrelevante impulsen uit de omgeving en konden minder goed overschakelen naar een nieuwe taak. Willen we in dit digitale tijdperk de kinderen dan nog wel voorleven dat we genormaliseerd multitasken?

Terwijl ik dit schrijf hoor ik mijn telefoon. Pak ik het ding op en lees een nieuwsbericht. Zo merk ik dat ik telkens in mijn eigen val trap, want de wereld is fantastisch ingericht op multitasken. We hebben vrijwel alles direct tot onze beschikking. Dat maakt het ontzettend moeilijk. Dingen tegelijk doen is een neiging die gedurende de hele dag getriggerd wordt.

En precies hier komt mindfulness om de hoek kijken. Mindfulness kan je helpen om je hier bewust van te worden. Zodat je steeds vaker merkt; “hé daar ging ik weer”. En dat is precies wat het is, merken dat je de aandacht aan het verdelen bent en opmerken wat dit doet met je gedachten, lichaam, gevoel en stresslevel. Neem je voor om taken eens vaker separaat uit te voeren en de aandacht volledig te richten op één ding.

Hoe dan? Ben je eens een ochtend bewust van het wisselen tussen handelingen en ben je daarbij gedurende 3 ademhalingen bewust van de adem. Wanneer je aankomt in de klas, hang je rustig je jas op, zet je tas neer, ga even zitten. Voel de grond, de stoel en ben je bewust van de adem. Je start de pc op en leest de onderwerp regels, je schat in dat er één van de 14 nieuwe mails tussenstaat die je direct wil lezen en dat doe je, de rest laat je even voor wat het is. Dan neem je een moment om driemaal bewust de adem te volgen. En wanneer je een neiging merkt om te gaan rennen? Merk het vriendelijk en zonder oordeel op.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close